Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny lub masła
- 1 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kaszę manna.
- Tortownicę smarujemy masłem. Na to sypiemy 1/3 suchych składników i wrzucamy kawałki masła.
- Następnie kładziemy starte jabłka, ponownie suche składniki, trochę masła znów jabłka. Sypiemy cynamon i ostatnia warstwa suchych składników i masło na samą górę. Nasza szarlotka powinna składać się z: suchych składników, masła, jabłek, suchych składników, masła, jabłek, cynamon, suche składniki i masło.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. godzinę.
- Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy szarlotkę i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz