Przepisy na słodkie ciastka, ciasteczka i desery.

niedziela, 8 grudnia 2013

Szarlotka




Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
  • Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kaszę manna.
  • Tortownicę smarujemy masłem. Na to sypiemy 1/3 suchych składników i wrzucamy kawałki masła.
  • Następnie kładziemy starte jabłka, ponownie suche składniki, trochę masła znów jabłka. Sypiemy cynamon i ostatnia warstwa suchych składników i masło na samą górę. Nasza szarlotka powinna składać się z: suchych składników, masła, jabłek, suchych składników, masła, jabłek, cynamon, suche składniki i masło.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. godzinę.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy szarlotkę i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz