Przepisy na słodkie ciastka, ciasteczka i desery.

piątek, 15 listopada 2013

Sernik Chatka


Składniki:
  • 5 paczek herbatników, najlepiej z Jutrzenki ("idealne do wypieków")
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1-1,5 kg serka śmietankowego naturalnego Delfiko firmy Starco
  • pół szklanki cukru pudru waniliowego
  • 2-3 łyżki  kakao
  • olejek migdałowy
  • polewa deserowa


Przygotowanie:
  • Ucieramy masło z żółtkiem i cukrem pudrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ser a na koniec olejek zapachowy.
  • Najlepiej na foli spożywczej rozkładamy 7 rzędów po 3 herbatniki w kolumnie, dłuższym końcem w pionie. Ułożone herbatniki smarujemy masą serową, zostawiając ok 1/3 masy.
  • Na posmarowane herbatniki  układamy kolejna warstwę ciastek. Tym razem dłuższym brzegiem w poziomie, na środku każdego z trzech wierszy herbatników znajdujących się na dole. Na każdym z tych wierszy wykładamy masę serową, połączoną wcześniej z kakaem (najwięcej na środkowy wiersz).
  • Podnosimy folię po bokach unosząc do góry dwa boczne rzędy herbatników, aż ich krańce zetkną się u góry i powstanie nam trójkątna chatka.
  • Sernik pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, aby herbatniki delikatnie zmiękły. Na koniec polewamy polewą.
Smacznego :)

1 komentarze:

Poezja Smaku pisze...

Zawsze mnie zachwyca wygląd chatki :)

Prześlij komentarz