Składniki:
- 5 paczek herbatników, najlepiej z Jutrzenki ("idealne do wypieków")
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 1-1,5 kg serka śmietankowego naturalnego Delfiko firmy Starco
- pół szklanki cukru pudru waniliowego
- 2-3 łyżki kakao
- olejek migdałowy
- polewa deserowa
Przygotowanie:
- Ucieramy masło z żółtkiem i cukrem pudrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ser a na koniec olejek zapachowy.
- Najlepiej na foli spożywczej rozkładamy 7 rzędów po 3 herbatniki w kolumnie, dłuższym końcem w pionie. Ułożone herbatniki smarujemy masą serową, zostawiając ok 1/3 masy.
- Na posmarowane herbatniki układamy kolejna warstwę ciastek. Tym razem dłuższym brzegiem w poziomie, na środku każdego z trzech wierszy herbatników znajdujących się na dole. Na każdym z tych wierszy wykładamy masę serową, połączoną wcześniej z kakaem (najwięcej na środkowy wiersz).
- Podnosimy folię po bokach unosząc do góry dwa boczne rzędy herbatników, aż ich krańce zetkną się u góry i powstanie nam trójkątna chatka.
- Sernik pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, aby herbatniki delikatnie zmiękły. Na koniec polewamy polewą.
1 komentarze:
Zawsze mnie zachwyca wygląd chatki :)
Prześlij komentarz