Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 4 szklanki mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyzki cukru pudru
- 4 opakowania śnieżki
- odrobina gorącej wody
- wiśnie mrożone lub świeże
- 2 opakowania śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- Mąkę oraz kakao przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Następnie żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, gęstą masę.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Do piany z białek wlać krem z żółtek i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie do masy dodać mąkę i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło.
- Boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do formy i wyrównać jej powierzchnię. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.
- Odlewamy 3/4 szklanki mleka, zagotowujemy mleko i wrzucamy pokruszoną gorzką czekoladę mieszamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Pozostałe mleko ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na sztywną masę. Ciągle miksując dodajemy ostudzoną masę czekoladową, a następnie żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wlewamy część na spód ciasta, układamy wiśnie i przykrywamy resztą kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy.
- Rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w odrobinie wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy żelatynę. Masę wykładamy na wierzch drugiego blatu biszkoptu, wygładzamy i zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz