Przepisy na słodkie ciastka, ciasteczka i desery.

piątek, 8 listopada 2013

Czarny las



Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao


Składniki na masę czekoladową:
  • 4 szklanki mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 4 opakowania śnieżki
  • odrobina gorącej wody
  • wiśnie mrożone lub świeże


Składniki na masę śmietankową:
  • 2 opakowania śmietanki kremówki  30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
  • Mąkę oraz kakao przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Następnie żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, gęstą masę.
  • Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Do piany z białek wlać krem z żółtek i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie do masy dodać mąkę i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło.
  • Boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do formy i wyrównać jej powierzchnię. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.
  • Odlewamy 3/4 szklanki mleka, zagotowujemy mleko i wrzucamy pokruszoną gorzką czekoladę mieszamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Pozostałe mleko ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na sztywną masę. Ciągle miksując dodajemy ostudzoną masę czekoladową, a następnie żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wlewamy część na spód ciasta, układamy wiśnie i przykrywamy resztą kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. 
  • Rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w odrobinie wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy żelatynę. Masę wykładamy na wierzch drugiego blatu biszkoptu, wygładzamy i zostawiamy na 3 godziny w lodówce. 

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz