Składniki
na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 200 g białego sera
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka rodzynek lub skórka z pomarańczy czy cytryny
Składniki na polewę:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto naleśnikowe należy dokładnie wymieszać, tak aby nie miało grudek. Naleśniki należy smażyć na rozgrzanej patelni polanej niewielką ilością oleju. W zależności od tego jakiej grubości naleśniki chcemy uzyskać na patelnię wylewamy odpowiednią porcję ciasta. Ja lubię kiedy naleśniki są bardzo cieniutkie, dlatego wlewam jedną malutką chochelkę na patelnię o średnicy ok. 18 cm. Każdy naleśnik należy smażyć przez około 2 minuty po każdej stronie.
- Ucieramy ser z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jednolitą masę. Do tego możemy dodać dla smaku rodzynki lub skórkę z pomarańczy czy cytryny.
- Masło na polewę roztopić w rondelku. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Można dodać mleko aby ułatwić sobie rozpuszczenie cukru. Następnie zdjąć z ognia i dodać kakao. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Każdy naleśnik posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i polać czekoladą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz