Przepisy na słodkie ciastka, ciasteczka i desery.

niedziela, 27 października 2013

Naleśniki z serem i polewą czekoladową





Składniki na ciasto naleśnikowe:
  •           1 szklanka mąki
  •          1 szklanka mleka
  •          1 opakowanie cukru waniliowego
  •          2 jajka
  •          szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  •     200 g białego sera
  •     1 żółtko
  •     2 łyżki cukru pudru
  •         1 opakowanie cukru waniliowego
  •     1 łyżka rodzynek lub skórka z pomarańczy czy cytryny

Składniki na polewę:

  •       125 g masła lub margaryny 
  •       1/2 szklanki cukru pudru
  •       3-4 łyżki kakao
  •       3-4 łyżki mleka 


Przygotowanie:
  •  Składniki na ciasto naleśnikowe należy dokładnie wymieszać, tak aby nie miało grudek. Naleśniki należy smażyć na rozgrzanej patelni polanej niewielką ilością oleju. W zależności od tego jakiej grubości naleśniki chcemy uzyskać na patelnię wylewamy odpowiednią porcję ciasta. Ja lubię kiedy naleśniki są bardzo cieniutkie, dlatego wlewam jedną malutką chochelkę na patelnię o średnicy ok. 18 cm. Każdy naleśnik należy smażyć przez około 2 minuty po każdej stronie.
  •   Ucieramy ser z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jednolitą masę. Do tego możemy dodać dla smaku rodzynki lub skórkę z pomarańczy czy cytryny.
  • Masło na polewę roztopić w  rondelku. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Można dodać mleko aby ułatwić sobie rozpuszczenie cukru. Następnie zdjąć z ognia i dodać kakao. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Każdy naleśnik posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i polać czekoladą.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz