Przepisy na słodkie ciastka, ciasteczka i desery.

niedziela, 20 października 2013

Sernik klasyczny



Masa serowa:
  • 750 g białego tłustego sera
  • 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół kostki masła


Ciasto kruche:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko




Przygotowanie masy serowej:
  • Ser mielimy co najmniej dwa razy. Dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły cukier, masło, jajka, następnie wszystkie składniki miksujemy. 
  • Gdy konsystencja masy serowej jest już jednolita, dodajemy budyń w proszku i ponownie mieszamy. 
  • Tak przygotowaną masę serową odkładamy i przechodzimy do przygotowania ciasta kruchego.


Przygotowanie ciasta kruchego:
  • Mąkę wsypujemy na stolnice i dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Mąkę, cukier i masło dokładnie siekamy nożem na "kasze". Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
  • Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki. 
  • Po 30 min rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy formy. 
  • Ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Następnie wlewamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy 1 h 40 min.


Smacznego!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz