- 750 g białego tłustego sera
- 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- pół kostki masła
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
Przygotowanie masy serowej:
- Ser mielimy co najmniej dwa razy. Dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły cukier, masło, jajka, następnie wszystkie składniki miksujemy.
- Gdy konsystencja masy serowej jest już jednolita, dodajemy budyń w proszku i ponownie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę serową odkładamy i przechodzimy do przygotowania ciasta kruchego.
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Mąkę wsypujemy na stolnice i dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Mąkę, cukier i masło dokładnie siekamy nożem na "kasze". Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
- Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki.
- Po 30 min rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy formy.
- Ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Następnie wlewamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy 1 h 40 min.
Smacznego!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz