Składniki na 12 sztuk babeczek:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 czekolada mleczna
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki. Masło rozpuść w rondelku i odstaw by lekko przestygło.
- W jednej misce łącz składniki suche tj. maka, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej mokre tj. jajko, rozpuszczone masło i mleko. Następnie przesyp suche składniki do mokrych i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Czekoladę zetrzyj na tarce, aby powstały wiórki. 3/4 wiórek dodaj do cista i lekko wymieszaj.
- Wymieszane ciasto wlej do papilotek do wysokości 2/3 - wtedy babeczki będą w sam raz. Następnie posyp babeczki na wierzchu pozostałymi wiórkami czekoladowymi i wstaw do piekarnika na 20 - 25 min w temperaturze 200 C.
Smacznego!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz