Przepisy na słodkie ciastka, ciasteczka i desery.

niedziela, 20 października 2013

Babeczki z wiórkami czekoladowymi





Składniki na 12 sztuk babeczek:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 czekolada mleczna




Przygotowanie:
  • Przygotuj wszystkie składniki. Masło rozpuść w rondelku i odstaw by lekko przestygło.
  • W jednej misce łącz składniki suche tj. maka, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej mokre tj. jajko, rozpuszczone masło i mleko.  Następnie przesyp suche składniki do mokrych i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Czekoladę zetrzyj na tarce, aby powstały wiórki. 3/4 wiórek dodaj do cista i lekko wymieszaj.
  • Wymieszane ciasto wlej do papilotek do wysokości 2/3 - wtedy babeczki będą w sam raz. Następnie posyp babeczki na wierzchu pozostałymi wiórkami czekoladowymi i wstaw do piekarnika na 20 - 25 min w temperaturze 200 C.

Smacznego!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz