Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 700 g śliwek
Kruszonka:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 112 g masła
- 6 łyżek cukru
- Śliwki myjemy, osuszamy i wypraktykowujemy. Masło do kruszonki rozpuszczamy, dodajemy do mąki i cukru. Mieszamy tworząc grudki i wstawiamy do lodówki.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło posiekane nożem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto.
- Ciasto rozkładamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy dużą ilością kruszonki.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 40 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz