Przepisy na słodkie ciastka, ciasteczka i desery.

niedziela, 8 grudnia 2013

Kruche ciasto ze śliwkami




Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 700 g śliwek
Kruszonka:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 112 g masła
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie:
  • Śliwki myjemy, osuszamy i wypraktykowujemy. Masło do kruszonki rozpuszczamy, dodajemy do mąki i cukru. Mieszamy tworząc grudki i wstawiamy do lodówki.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło posiekane nożem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto rozkładamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy dużą ilością kruszonki.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 40 minut.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz